Detale są najważniejsze

W najlepszej lokalizacji w Gliwicach, w otoczeniu przedwojennej zabudowy, starodrzewu – 100 metrów od parku, przy ustronnej ulicy a jednocześnie blisko centrum i rynku ze swoją bogatą ofertą kulturalno-gastronomiczną – powstał wyjątkowy na skalę Polski budynek.
Prace projektowe trwały 6 miesięcy.
W nawiązaniu do charakteru okolicy, elewacja pokryta została klinkierem a dach osłoniła najwyższej jakości blacha aluminiowa austriackiej firmy Prefa.
Izolacja skosów mieszkań ostatniej kondygnacji wykonana jest z płyt PIR, które mają dwukrotnie wyższy współczynnik izolacyjności oraz specjalną folię aluminiową, odbijającą promieniowanie cieplne.
Aluminiowa stolarka okienna austriackiej firmy Reynaers zapewnia bardzo wysoki standard estetyczny jak i akustyczny.
Trzyszybowe pakiety oklejone folią P2 tworzą tzw. szybę bezpieczną (folia utrzymuje na miejscu pękniętą szybę, gdyby doszło do rozbicia), zaś okna w mieszkaniach na parterze oklejono folią P4 co powoduje że są to okna antywłamaniowe oraz ma wyraźny wpływ na wysokość składki ubezpieczeniowej.

Wszystkie szyby osiągają izolacyjność akustyczną na poziomie 39 dB, czyli trzykrotnie wyżej niż standardowe 33 dB.

Jakość na lata

Szerokie drzwi tarasowe składają się harmonijkowo do ścian eliminując jakąkolwiek barierę pomiędzy salonem a tarasem, powiększając latem w sposób naturalny powierzchnię mieszkania.
Przed silnym słońcem lub sąsiadami chronią zewnętrzne aluminiowe, elektrycznie sterowane rolety okienne, które w razie silnych wiatrów automatycznie zwiną się do kasety.
Każde mieszkanie posiada własny rekuperator – urządzenie będące sercem systemu wentylacji mechanicznej.
Jego rolą jest nadmuch świeżego powietrza do mieszkania oraz odprowadzenie na zewnątrz zużytego, jednocześnie odzyskując do 90 % ciepła.
Dodatkowo – co jest bardzo ważne – filtry rekuperatora są w stanie oczyścić nawiewane powietrze z alergenów i większości cząsteczek pyłu zawieszonego (smog).
Przy projektowaniu pod uwagę brany był każdy szczegół, mogący poprawić jakość życia w budynku.
Rozmiar płyt balkonowych został wyliczony tak, by latem chroniły przed słońcem niżej znajdujące się przeszklone salony.
Dodatkowo płyty balkonowe odseparowane są od stropu specjalnymi wkładkami izolacyjnymi – efektem czego rozgrzany latem balkon nie przewodzi ciepła do wewnątrz mieszkania, a zimą go nie wychładza.

Sukces

Dzięki takim rozwiązaniom budynek będzie zużywał zdecydowanie mniej energii na jego ogrzanie zimą i schłodzenie latem. Komunikację pomiędzy kondygnacjami obsługuje cichobieżna winda firmy KONE z indywidualnym pakietem wykończenia. Przestrzenna i jasna klatka schodowa posiada ciągnącą się na całej wysokości szklaną fasadę oraz szklane poręcze.
Schody oraz podłogi części wspólnej wykończone zostały mikrocementem – nowoczesną trzywarstwową masą plastyczną – układaną w Polsce jedynie przez 3 firmy. Odpadów (również segregowanych) mieszkańcy będą mogli pozbyć się poprzez nowoczesny, elektryczny zsyp, który automatycznie wysyła do dozorcy sms’a w momencie przepełnienia. Na kondygnacji parterowej zlokalizowana jest kotłownia oraz pomieszczenie pomocnicze (rowerownia, wózkownia).
Własna kotłownia to rzadko spotykane w inwestycjach deweloperskich rozwiązanie – dla mieszkańców to podwójna korzyść. Przede wszystkim dużo niższe rachunki za ogrzewanie i ciepłą wodę oraz możliwość uruchomienia ogrzewania w dowolnym momencie.

Masz pytanie zadzwoń